Sommerfugle og andre insekter i haven

på Strynøvænget i Tilst

 

Vi har i haven nogle planter som insekterne godt kan lide. Her skal især nævnes sommerfuglebusk, men også planter som vore santorini blomster, lampepudser m.m.. Der sværmer konstant mange insekter omkring i haven som alle fuglene selvfølgelig er meget interesseret i. Men der skal jo også mange larver og insekter til når alene en musvitfamilies børneværelse løber op i 8 - 10.000.

 

Dagpåfugleøje

Dagpåfugleøje er en af de mest karakteristiske og velkendte dagsommerfugle som vi ser omkring i haven. De overvintrer i voksen tilstand og man kan træffe dem på vores loft eller i garagen, hvor der køligt om vinteren. Men vi har da også både bier og brumbasser.

Dagpåfugleøjen hedder dagpåfugleøje fordi den har pletter der ligner øjne, på vingerne. Sommerfuglens farver minder om påfuglehannens, når han slår halen ud. Sommerfuglen kan ikke forveksles med nogen sommerfuglearter i hele verden. Dagpåfugleøjens vingeundersider er knapt så spraglede. Her er den dominerende farve mørkt gråbrun, uden de store pletter eller prikker, farven minder lidt om meget mørk bark. Vingefanget er meget variabelt, det ligger mellem 40-60 mm.

   
   
   
   
dagpafugleoje1.jpg (115295 byte) dagpafugleoje2.jpg (55969 byte)
   
dagpafugleoje3.jpg (112560 byte) dagpafugleoje4.jpg (109895 byte)
 
Tidselsommerfugl

Tidselsommerfuglen er den mest udbredte dagsommerfugl i verden. Kun på Antarktis og i Sydamerika mangler den. Sommerfuglen overvintrer ikke i Danmark, men kommer hertil i forsommeren fra Nordafrika og Mellemøsten. Antallet af tidselsommerfugle i Danmark varierer meget fra år til år. Det ser ud til, at hvert tiende år er specielt tidselsommerfugl-år.

Tidselsommerfuglen er temmelig stor med et vingefang mellem 50-60 mm. Den ses tit på sommerfuglebuske, hvor man kan nyde dens klare orange farver og sorte og hvide pletter. Tidselsommerfuglens underside er mindst lige så spraglet som oversiden. Der er ikke den store forskel på kønnene, og variationen er i det hele taget lille.

   
   
   

Nældens takvinge

Nældens takvinge er en almindelig sommerfugl i Danmark og er udnævnt til at være nationalsommerfugl i Danmark. Hannen er meget territorial i foråret, hvis en fredsforstyrrer, en anden sommerfugl eller et andet insekt formaster sig til at bevæge sig inden for yngleterritoriet bliver den straks jaget væk igen.

Nældens takvinge er ikke så stor, men dens farver er meget smukke. På forkanten af forvingen veksler pletter i sort og hvid-gult. Bundfarven på vingerne er en meget kraftig orange, og på kanten af vingerne findes et bånd af små lyseblå pletter. Nældens takvinge har et vingefang på 40-52 mm. Umiddelbart ligner nældens takvinge lidt en kirsebærtakvinge, men kirsebærtakvingen er noget større, har fire sorte pletter på forvingerne og mangler de tydelige blå pletter på kanten af forvingerne.

   
 
Admiralen

Admiralen er nok den flotteste sommerfugl i haven. Den er en kraftig flyver og kan ikke overvintre i Danmark, men kommer hvert år flyvende til som en anden trækfugl fra Afrika. Først på sommeren har den tilbagelagt de tusinder af kilometer og beriger gavmildt blomsterne med dens larver, som i august er blevet til nye voksne flotte sommerfugle.

admiral1.jpg (181108 byte) admiral3.jpg (165066 byte)
   
admiral2.jpg (157609 byte) admiral4.jpg (172214 byte)
   
   

Bier og humlebier og mariehøns

bi1.jpg (176143 byte) brumbasse1.jpg (168356 byte)
Bi og humlebi i lampepudser Humlebi i lampepudser
   
   
   
Mariehøns på jagt efter lus
   
   
Home