Madopskrifter

Salater Bagværk
Græsk salat med tzatziki Brunsviger
Kålsalat med appelsin og rosin Chokoladekonfekt med chokoladecreme
Susannes salat Gulerodskage eller squashkage i bradepande 
Tomatsalat med flere slags løg Kokosmuffens
  Kommenskringler
  Kringle
Forretter Lagkage med ananasstykker 
Salatblad med ananasring og hønsesalat Squashies
Tarteletter med kylling i asparges Squashkager (2 stk. i franskbrødsforme)
  Helserugbrød
Suppe  
Fedtforbrændings suppe Diverse
Indonesisk karrysuppe Agurkesalat
  Bådmandssild
Hovedretter Ravigotti sauce og Blomkål med ravigotti sauce
Hamburgerkoteletter Rødbeder i ovn
Kinesermad serveret i foliebakker  Squash marmelade med citron
Langtidsstegt juleand m/tilbehør Sunde julekugler
Mørbradgryde med hjemmelavede fedtfattige pommes frites  
Risklatter  Desserter
  Appelsinris med kirsebærsauce
  Bær symfoni dessert
  Dajm iskage
  Vaniljeis med knuste makroner, hasselnødder og Bailey
 
Lad Gordon Ramsey lære dig at slibe en kniv med et strygestål
Se denne video og du vil altid have skarpe knive i dit køkken

Vidste du hvor langt man skal løbe, hvis man vejer 70 kilo og man spiser:
En stor Big Mac menu 18,5 kilometer
100 gram chokolade (1 Ritter Sport) 10,0 kilometer
1 flaske vin (70 cl) 7,9 kilometer
En halv liter sodavand eller en øl 3,0 kilometer
Tre stykker frugt Under en kilometer
     
Klik på billedet for at se opskriften på bådmandssild større
     
     
Vaniljeis med knuste makroner, hasselnødder og Bailey

 

1 liter vaniljeis – skiveskåret (giver ca. 8 skiver)

10 – 15 stk. små makroner

75 gr. hasselnødder

Bailey

 

Makroner knuses, hasselnødder hakkes groft og blandes på en tallerken

Isen skæres i ca. 2 cm tykke skiver og vendes i blandingen. Den må godt være lidt blød, da det så er lettere

at få makronblandingen til at hænge fast på de enkelte stykker

Nu lægges hver skive indpakket f.eks. med mellemlægspapir omkring, i en aflang kageform (rugbrødsform)

og stilles tilbage i fryseren

 

Anrettes på et fad.

Hver person tager et stykke over på sin tallerken og hælder Bailey over det

     
     
Helserugbrød

2 dl grahamsmel
3 dl sigtemel
1 dl havregryn
1 ½ dl hvedeklid
1 2/3 dl groft rugmel
1 ½ dl knækkede rugkerner
1 dl. sesamfrø
1 ½ dl hørfrø
5 dl hvedemel
2 tsk. salt
5 tsk. natron
½ - 1 dl sirup
1 liter gammeldags kærnemælk (kan købes i SuperBest)

Tilsæt madkulør hvis man ønsker mørkere brød

Hæld kærnemælk i en stor skål og tilsæt sirup. Tilsæt alle andre ingredienser og rør eller pisk dejen godt sammen.

Kom dejen i 2 stk. 1 ½ liters forme (bages i ca. 1 ½ time)

eller

1 stk. 3 liters form (bages i ca. 2 timer)

Bag brødene på næstnederst rille i 175 graders varm ovn.

Hvis man ønsker en blød skorpe, pakkes brødene i et klæde og kommes i plastpose, mens de endnu er lidt varme.

     
     
Sunde julekugler

Ingredienser:
80 gram rosiner

75 gram korender (meget små rosiner)

70 gram tørrede abrikoser

90 gram svesker (uden sten)

100 gram dadler (uden sten)

80 gram valnødder eller mandler

80 ml. appelsinsaft

Skal fra 1 appelsin, fint revet.

50 gram kokos + (til at drysse over kuglerne til sidst)

1 spsk. honning eller lys sirup

2 tsk. kanel

1 tsk. ingefær (kan undlades)

Fremgangsmåde:
Kom det hele i en foodprocessor og blend det godt igennem. Tag en lille tsk. af blandingen og lav en kugle ud af det. Rul herefter kuglen i kokos. Julekuglen er nu færdig og klar til at spise...

Skulle det utænkelige ske, at de ikke bliver spist op, kan de nedfryses!

Denne portion giver ca. 50 julekugler

 
 
Tarteletter med kylling i asparges (fra Karolines køkken)

Kyllingestykker eller kyllingefilet (ca. 1600 g)
1 liter vand
2 zittauerløg i grove stykker (ca. 175 g)
2 gulerødder i grove stykker (ca. 150 g)
2 porrer i grove stykker (ca. 350 g)
3 hele nelliker
3 laurbærblade
1 tsk groft salt

2 dåser fine aspargessnitter (ca. 860 g)
60 g smør
60 g hvedemel (ca. 1 dl)
4 dl suppe fra kyllingen
1 tsk groft salt
friskkværnet peber

25 tarteletter

Pynt
brøndkarse

Bring kylling og vand i kog i en stor gryde. Skum suppen og tilsæt resten af ingredienserne. Kog suppen ved svag varme og under låg i ca. 45 min. Tag kød og grønsager op. Si suppen og skum fedtet af - der skal være 6 dl suppe. Lad kyllingekødet køle lidt af og riv det i trevler - med 2 gafler.

Hæld aspargesene til afdrypning i en sigte - gem vandet (ca. 4 dl). Smelt smørret i en tykbundet gryde ved jævn varme. Tilsæt melet og pisk under kraftig omrøring i ca. 2 min. Tilsæt aspargesvand og bring opbagningen i kog. Tilsæt suppe fra kyllingen og bring stuvningen i kog. Vend kyllingekød, asparges, salt og peber i. Kog stuvningen ved svag varme og under forsigtig omrøring i ca. 2 min. Smag til.

Lun tarteletterne efter anvisningen på emballagen. Hæld ca. ¾ dl kylling i asparges i hver tartelet. Pynt med brøndkarse og server straks.

     
 

Kommenskringler - (Maja Jakobsen´s opskrift)

500 gr. mel      
100 gr. margarine
50 gr. gær
4 spsk. kommen
2 spsk. sukker
Lidt salt
Ca. 2 dl. mælk 

Gæren røres ud i lunken mælk. Tilsæt sukker – salt – margarine og kommen.

Æltes med mel til dejen slipper fadet. Formes derefter til 16 kringler, der hæver til dobbelt størrelse.

Pensles og bages ved 250 grader i 10 minutter

 
 

Bær symfoni dessert (kan laves med én hånd) 

1 pose (400 gr.) bær symfoni fra LuxusGrønt (kan købes i Føtex eller Bilka)

500 g ægte græsk yoghurt
Et lille drys sukker eller flydende Hermesetas 

Del posens indhold ud på 4 tallerkener og lad det optø
Drys sukker eller Hermesetas på
Fordel yoghurten over de 4 tallerkener
Rør det rundt, så det bliver lyserødt

 
 

Susannes salat (4 personer)

Cherry tomater - skåret i halve
Agurker - skåret i stave og derefter ca. 1 cm stykker
Løg - skåret i små stykker
Peberfrugt (orange eller gul) - skåret i 1 cm stykker
2 små gulerødder - skåret i 1 cm stykker
1 dåse ananas i små stykker (køb evt. i skiver og skær dem selv i mindre stykker)
Sukkerlage fra dåsen med ananas - skal bruges til dressing
1 pose salatdrys med ananas, melon og papaya i tern (kan købes i Føtex/Bilka)
1 pose salatdrys f.eks. mini grissini med tomat og basilikum (kan købes i Føtex/Bilka)


Skær grøntsagerne + ananas som beskrevet og det kan du gøre i forvejen. Bland ikke ananas i skålen før du skal bruge det.
Når du skal bruge din salat, blandes salatdrys med ananas, melon og papaya i tern i skålen med grøntsagerne. Desuden hældes ananas i de små stykker i. Dressingen er ca. det halve af sukkerlagen fra dine ananas.

Salatdrys f.eks. mini grissini hældes i en separat skål og gæsterne drysser det selv over deres egen salat.

Tips: Har du ikke lige præcis de nævnte grøntsager, kan du roligt putte andre ting i. Det smager også godt med ærter og majs eller hvad du nu har.

 
 

Mørbradgryde med hjemmelavede fedtfattige pommes frites (4 personer)

2 hele mørbrad
¼ piskefløde
1 bakke champignon
Chili sauce
2 ds. flåede tomater
Paprika - salt – peber

Pynt:
1 pk. bacon i tynde strimler
1 pk. cocktailpølser

Brun mørbrad og champignons. Tilsæt øvrige ting og lad det koge ca. 45 min. Tag mørbradene op og del dem i ca. 3 cm tykke skiver. Jævn evt. sovsen lidt.

 

Hjemmelavede fedtfattige pommes frites

Grove pommes frites er nemme at lave selv: sprøde, varme, duftende. Og ingen friture! Lav virkelig mange, de bliver altid spist. Server dem til burgere, til mexicansk mad, til gryderetter og til panerede fiskefileter som fish and chips.

Ingredienser:
1 kg bagekartofler (el. mere)
2 spsk. olie
groft salt
evt. paprika

Fremgangsmåde:
Sæt ovnen på 230 grader. Skrub kartoflerne grundigt. Skær dem i tynde både eller strimler. Skyl dem i rindende, koldt vand og tør dem i et viskestykke. Kom dem i en plasticpose og hæld olie og salt i posen. Ryst posen så der kommer olie og salt på alle kartoflerne. Beklæd en eller to bageplader med bagepapir og fordel kartoflerne ud på papiret i ét lag. De må ikke overlappe. Bag kartoflerne, til de er sprøde og møre, omkring 25-30 minutter.

     
 

Ravigotti sauce (Brian Worm´s opskrift) 
½ flaske Ravigotti sauce (kan købes i Føtex og Bilka) blandes med 9% creme fraiche.
Smages til med lidt salt og hvid peber - pas på med at lave den for stærk. 
Skal det være en ”light” udgave, så brug ylette i stedet for creme fraiche

Laves dagen før og skal stå natten over. Dejlig sauce, som kan bruges til forskellige kød retter.

Blomkål med ravigotti sauce
1 blomkål
5 – 6  kogte æg i kvarte
5 – 6  tomater i kvarte
En håndfyld rejer 

Kog 1 blomkål (læg det i gryden i koldt vand tilsat lidt salt). Kog op og sluk. Lad stå og tage eftervarmen. Afkøl - og del det i buketter - læg det i køleskab.
Kog et par æg – afkøl – del i kvarte

Anrettes portionsmæssigt på en tallerken pr. person:
Blomkålsbuketter
Tomater
Æg
Overhæld med ravigotti sauce og drys med rejer

God appetit

 
Squashies (opskrift fra Familie-Journalen i 1998)

Denne kage kombinerer klassens timekage og brownies med overskuddet af squash i haven. Den er en lækker og meget fyldig kage

Ingredienser:
300 g hvedemel
400 g råsukker
2 spsk. kakao med top
1 tsk natron
1 tsk. bagepulver
1 tsk. salt
100 g hakkede valnødder
200 g rosiner
Kornene af 1 stang vanille eller 2 tsk. vanillesukker
200 g grofthakket mørk chokolade
2 dl olie
3 æg
400 g revne squash, hvor vandet er rykket lidt af dem

Tips: Kagen kan krydres med kanel og /eller nelliker, og den kan pyntes med mandelflager.

Bland de tørre ting i en skål. Kom squashene i skålen sammen med olie og de sammenpiskede æg. Bland det hele godt og hæld dejen i en lille smurt bradepande (20 x 20 cm).

Bag kagen 60 - 70 minutter ved 180 0 på midterste ovnrille. Server kagen udskåret i stykker på ca. 7 x 7 cm

 

Den amerikanske drøm eller fedtforbrændings suppe - 6 personer (fra dk-kogebogen)

Ingredienser:
6 store løg
2 store grønne peber
1 stk. sellerihoved
1 stk. kålhoved (hvidkål eller andet kål)
2 dåser hakkede tomater
2 hønse bouillon terninger
Kan krydres hvis ønskes med salt, peber, karry, persille eller "stærkt krydderi" (tabasco) 

Skær grønsagerne i små – mellemstore stykker og læg dem i en stor gryde sammen med tomaterne og bouillon terningerne. Tildæk med vand. Lad det koge i 10 minutter og skru derefter ned for varmen og lad de simre indtil det er færdigt. Suppen kan spises på ethvert tidspunkt du føler dig sulten.  

Tips:
Denne "FEDTFORBRÆNDENDE SUPPE” kan indtages på et hvilket som helst tidspunkt, hvis sult føles. Spis så meget af den, som du ønsker og husk, at jo mere du spiser af denne suppe, jo mere vil du tabe i vægt.

Der er imidlertid nogle helt klare ting, som skal overholdes. For det første: Ingen alkohol da det indvirker direkte på forbrændingen af det fedt du har i kroppen. Vent i mindst 24 timer efter at du har indtaget alkohol, før du starter diæten. For de andet: lngen kulsyreholdige sodavand, inkluderende dansk vand og andre kalorielette sodavand. Drik kun vand, usødet te, kaffe uden sukker og fløde, usødet frugt juice og skummetmælk. For det tredje: Ikke noget mad, der er tilberedt i olie- smør eller andre fedtstoffer, brød eller andre produkter indeholdende mel, sukker eller sødemidler af nogen art. 

Hamburgerkoteletter (fra "Bord dæk dig... med gris på gaflen" fra 1970) 
hamburgerkoteletter.jpg (32044 byte)

10-12 8 skiver hamburgerryg
75 g smør
1 appelsin
250 g champignoner
1 dl. fløde
Saft af 3 appelsiner
Meljævning
Salt
250 g små tomater eller 2 ds. hele flåede tomater

Hamburgerkoteletterne bankes let, brunes i halvdelen af smørret og lægges i et ovnfast fad. En tyk skive appelsin lægges på hver kotelet. De halverede champignoner ristes lidt i smørret på panden og fordeles i fadet. Fløde resten af smørret og appelsinsaften jævnes med lidt meljævning over koteletterne. Tomaterne skoldes, flås og stilles langs kanten i fadet, der dækkes med folie og sættes i ovnen ved 175 grader i 20-30 min. Serveres med grøn salat og flute.

Appelsinris med kirsebærsauce (fra Super Brugsen) til 4 personer
Ingredienser:
100 g grødris
6 dl appelsinjuice
85 g sukker
1 stang vanille
0,5 ltr piskefløde
50 g smuttede mandler

4 dl kirsebærsauce
Kog risene med appelsinjuice, sukker, vanillekorn og resten af vanillestangen ca. 45 min.
Afkøl grøden helt.
Pisk fløde til skum og vend den forsigtigt i risengrøden.
Hak mandlerne og vend dem i.
Varm kirsebærsaucen i en gryde.
Server appelsinrisen med den lune kirsebærsauce.

Pep kirsebærsaucen lidt op med et par centiliter Amaretto (italiensk mandellikør).

Risalamande smager dejligt tilsat lidt portvin eller marsala (italiensk hedvin).

Risklatter (6 personer) fra kogebogen Mad af Ingeborg Suhr 1946

1 rest stiv risengrød
1 æg
1 tsk. sukker
10 g flormel
Lidt salt
Fedtstof til bagning

Risgrøden røres med æg, sukker, mel og salt. Risklatten påsættes med en spiseske på en pande i fedtstof og bages lysebrune.
Serveres med sukker og syltetøj.
Flormel kan udelades og risklatterne bliver da mere lækre, men er noget vanskeligere at bage.

Kålsalat med 
mandariner og rosin

  • 4 dl fintsnittet hvidkål, spids- eller sommerkål
  • 1 udkernet æble i tynde både eller strimler
  • 1 lille groftreven gulerod
  • 2 spsk. rosiner
  • 1/2 dl appelsinsaft (evt. juice)
  • 1 tsk. olivenolie
  • 1 lille dåse mandariner
  • Salt og peber

Bland kål, gulerod, æble og rosiner. Pisk appelsinsaften med olivenolie og smag til med salt og peber. Bland salaten med dressingen og lad den trække 10-15 minutter før den serveres med mandarinerne ovenpå

Salaterne smager godt til alle slags
kød og er fra bogen
"Et hjertens godt liv"
fra Hjerteforeningen

Tomatsalat med 
flere slags løg
  • 3-4 velmodne tomater (evt. også gule)
  • Friske basilikumblade
  • 2 fintsnittede forårsløg
  • 1 lille fintsnittet rødløg
  • 1 lille fintsnittet skalotteløg

Dressing:

  • 1 tsk. olivenolie
  • 1 tsk. dijonsennep, gerne grov
  • 1 tsk. vand

Skær tomaterne i skiver og læg dem på et fad med masser af friske basilikumblade. Bland løgene og drys dem over. Pisk dressingen sammen, smag den til og dryp den over salaten.

Rødbeder lavet i mikroovn eller almindelig ovn

Skær stilk og rod af og skræl dem ligesom kartofler. Læg dem i en skål eller fad og tildæk med et låg eller film, som prikkes. Vær opmærksom på, at der ikke skal væde i, men at der kommer væde ud under tilberedning.
Tilbered på fuld effekt ca. 5 minutter. Vend dem og tilbered yderligere i 5 min på fuld effekt. Check om de er møre. Lad dem hvile i ca. 3 minutter. 

I almindelig ovn:
Skrub dem og skær stilk og rod af. Skær et kryds i skrællen og pak dem ind i stanniol.
Bag dem i ovnen ca. 1½ time ved 180 grader. Halver rødbederne og pil dem evt. før de serveres.

Anvendes som tilbehør til f.eks. stegeretter.

Langtidsholdbar agurkesalat fra Maja Jakobsen
2 agurker 3/4 liter eddike 
350 gram sukker 1½ tsk. salt
1 tsk. peber 1 tsk. atamon
Eddike koges og tilsættes sukker, salt og peber. Til sidst tilsættes atamon og det sættes til afkøling.
Agurker snittes og lægges i glas og den afkølede lage hældes i. Glassene bindes til.

Der bliver 5 sennepsglas af denne portion

Chokoladekonfekt med chokoladecreme (Annette Kræmmer) 

200 g koldt smør og 200 g sukker piskes sammen over vandbad. 
2 tsk. vanillesukker tilsættes
2 sammen piskede æg tilsættes lidt af gangen under fortsat piskning
50 g mørk chokolade af god kvalitet smeltes over vandbad og piskes i æggemassen
200 g hasselnødder (grofthakkede) vendes i dejen
100 g hvedemel og 1 tsk. bagepulver sigtes i dejen under omrøring 

Dejen hældes i en lille bradepande (ca. 30 x 40 cm), der er smurt med smør og beklædt med bagepapir. Kagen bages i ca. 40 minutter ved 170 0

Chokoladecreme:
100 g mørk chokolade af god kvalitet
1 dl. piskefløde
40 g koldt smør 

Piskefløden hældes i en gryde og varmes op til kogepunktet, hvorefter den fjernes fra varmen. Chokoladen brækkes i mindre stykker og kommes i fløden, hvor den smelter. Lad cremen køle lidt af. Pisk smørret ud i chokoladen. Stilles i køleskabet til den er stivnet.
Cremen smøres ud på toppen af den afkølede kage og den skæres i passende stykker. 

Græsk salat med tzatziki (4 personer), som kun tager 15 min. at lave
 

Salat
10 tomater, der skæres i kvarte og hver "båd" deles igen på tværs 
2 agurker, der skæres i 5 cm lange stave 
2 store løg i ringe
Evt. gul peberfrugt skæret i mindre stykker 
Feta ost i tern 
Oliven  

Anret på et stort fad tomater og agurk. Pynt med løgringe, feta og oliven. Personlig hælder jeg aldrig olivenolie over, men laver i stedet tzatziki til salaten.  

Tips: Har du en rest røget makrel eller lignende røget fisk til overs, smager det mægtig godt i salaten (serveres nogle steder på Santorini og i små landsbyer på Kreta).  

Tzatziki:
½ liter ylette eller ymer 
2 spsk. olie (solsikkeolie eller hvad man ellers har på lager) 
2-3 fed friske knust hvidløg 
1 spsk. salt 
1 spsk. oregano evt. friskplukket
1 spsk. timian evt. friskplukket
Lidt friskkværnet peber  

Ylette og olie blandes i en skål, hvorefter krydderier tilsættes. Hvis tzatzikien skal henstå lidt, så pas på med for meget hvidløg. 

Lige inden servering røres atter i tzatzikien og der pyntes med et drys ekstra oregano og timian.

Tips: Friskbagt brød kan serveres sammen med tzatziki som selvstændig lille ret til en ouzo eller tzatziki smager også vældig godt til pommes frites i stedet for remoulade og kan desuden bruges til at dyppe snacks i. 

Squash marmelade med citron fra Maja Jakobsen
1 squash (skrællet og befriet for kerner) 
2 - 3 kernefri og usprøjtede citroner
Sukker
Marmelit 

Squash og citroner vejes, når squashen er skrællet og kernefri, da der skal tilsættes sukker i forholdet 1:1 senere.
Squash og citroner hakkes gennem kødhakker

Blandingen koges op
Sukker tilsættes og koges med
Marmelit tilsættes (læs på posen hvordan)  

Langtidsstegt juleand m/tilbehør (4 personer) 
Når jeg steger and til juleaften bruger jeg altid denne opskrift og steger altid anden dagen i forvejen samt parterer den og forbereder sovs. Så kan jeg gøre ovnen ren og på selve juleaften nøjes med at opvarme anden samt grille den. Så skal jeg ikke stå med en varm and og brænde fingrene lige før gæsterne er klar til at gå til bord.

1 berberi and 3200 gram
Salt
Peber
Sukker
1/4 kg. æbler, skrællede og skåret ud i både
Ca. 12 svesker (gerne med sten)
1 ltr vand

Sukker til kogning af svesker og brunede kartofler
50 gr. margarine til brunede kartofler
Ribsgele

Tilbehør:
Der beregnes 2 halve æbler pr. person, hvor halvdelen fyldes med kogte svesker og den anden halvdel med ribsgele.
Hvide kartofler
Brunede kartofler
Rødkål
Evt. franske kartofler 

Anden gøres i stand (skær det yderste af vingespidserne af til sovs), gnides ud- og indvendigt med en blanding af salt, peber og sukker. Kom de skrællede æbler og svesker i, luk for åbningen med grillnåle. Læg anden på risten over bradepanden med brystet nedad. Kom lidt vand i bradepanden, så det dækker bunden. Sæt anden i ovnen på nederste rille ved ca. 160 0 i 2½ til 3 timer. HUSK AT DRYPPE ANDEN MED STEGESKYEN ca. hver ½ time. Anden er færdigstegt, når lårene kan vrides fra kroppen, og hvis kødsaften er klar, når man prikker i låret med f.eks. en tandstik. 
Anden tages ud af ovnen og sættes til afkøling. Skyen hældes op i en beholder til afkøling, og bradepanden gøres ren. Når anden er afkølet kan den parteres og man skære den ud i pæne stykker og lægges i et ildfast fad. Benene samt de æbler og svesker som har været indeni anden smides væk. 

Opvarmning: Der lægges andefedtsklatter på andestykkerne, som sættes i en kold ovn ca. 45 minutter, før de grilles.  De kogte svesker lægges ind i ovnen til sidst for at blive varmet inden serveringen. 

Sovs: Kog det yderste af vingespidserne, halsen, kråsen og leveren i ca. ½ ltr vand sammen med en lille gulerod, et lille løg og lidt salt. Hvis der mangler lidt smag kan evt. tilsættes lidt hønsebouillon eller terning. Når det er kogt, skæres det i små stykker og kogevandet sies. Af dette kogevand laves nu en god sovs sammen med stegeskyen fra anden, som jævnes og tilsættes lidt kulør og evt. salt. 

Halverede æbler: Æblerne halveres, kernehus fjernes, men de skal ikke skrælles. Koges under svag varme i en gryde sammen med vand og sukker samt vanillesukker til de er kogte uden at være kogt helt ud. Sættes til afkøling. Ved anretningen lægges æblerne på fadet med klatter af ribsgele i halvdelen af æblerne, og de kogte (varme) svesker i den anden halvdel.

Kogte svesker: Svesker (med sten) koges i mikroovn i lidt vand sammen med sukker og rom, whisky eller lignende, uden dog at være kogt helt ud. Kan varmes før anretningen sammen med anden.  

Brunede kartofler: Sukker smeltes på panden og en klat margarine tilsættes. Når det er smeltet kommes kartoflerne i og skub rundt med dem hele tiden, så de ikke brænder på.  

Rødkål: Rødkål varmes i en gryde med lidt vand og smages til med sukker. 

Sådan ser anden ud, når den er færdig:
and.jpg (46995 byte)
Squashkager (2 stk. i franskbrødsforme) 
3 æg
300 g sukker
2 ½ dl. olie
3 dl. reven squash
350 g mel
1/4 tsk. bagepulver
2 tsk. natron
1 tsk. salt
2 - 3 tsk. kanel
2 dl. groft hakkede mandler eller nødder 

Bland de 3 første ingredienser. Sigt melet med de øvrige tørre ingredienser. Ælt det sammen med squash-blandingen og tilsæt mandler eller nødder. 
Bages i 2 smurte franskbrødsforme ved 200 0 i ca. 45 minutter, som ikke må tages ud af formene før der er gået ca. 10 min. Afkøles på en bagerist.

Gulerodskage eller squashkage i bradepande
Gulerodskage

3 æg  
300 g sukker  
2 ½ dl. olie  
3 dl. reven gulerod  
350 g mel  
1/4 tsk. bagepulver  
2 tsk. natron  
1 tsk. salt  
2 - 3 tsk. kanel  
2 dl. rosiner

Squashkage

3 æg  
300 g sukker  
2 ½ dl. olie  
3 dl. reven squash  
350 g mel  
1/4 tsk. bagepulver  
2 tsk. natron  
1 tsk. salt  
2 - 3 tsk. kanel  
2 dl. groft hakkede mandler eller hasselnødder

Bland de 3 første ingredienser. Sigt melet med de øvrige tørre ingredienser. Ælt det sammen med de revne gulerødder/squash og tilsæt rosiner eller mandler/nødder.
Bages i en smurt bradepande ca. 25 x 35 cm ved 200 0 i ca. 30 minutter.

 

Indonesisk karrysuppe

1

 

løg

2

 tsk.

stærk karry

2

 ds.

hakkede tomater

1

 

lille dåse ananas eller ferskner i små stykker

1

 dl.

piskefløde

2

 dl.

grøntsagsbouillon

 

 

Evt. rejer

 

 

Løget svitses i lidt olie og karryen

Løget Løget svitses i lidt olie og karryen brændes af heri. Tilsæt de hakkede tomater sammen med lidt saft fra ananas eller fersken samt grøntsagsbouillon.

 

Retten snurrer i 15 min. Små stykker ananas hældes i.

 

Sluk og hæld piskefløden i, så retten stadig er varm ved servering.

 

Servering:
Læg evt. snittet kinakål i tallerkenen, ovenpå lidt rejer og hæld suppe over. Serveres med flytes

 
 

Salatblad med ananasring og hønsesalat (pr. person)
Salatblad
Ananasring 
Hønsesalat (jeg har prøvet flere, men foretrækker selv den fra K-salat)

Pynt
1 tynd skive tomat og evt. lidt dild

På et salatblad lægges en ananasring, der fyldes med hønsesalat i hullet. Pyntes med tomat og dild. 
Serveres med et kuvertbrød. 

Kinesermad (4 personer) serveret portionsvis i foliebakker i str. á 0,9 ltr. (Willy Wiltoft)
3/4 kg oksefars
3 løg skåret i ringe
3 - 4 kartofler skrællede og skiveskåret i tykkelse som franske kartofler
2 dåser champignon
Margarine
Salt og peber 

Tilbehør:
1 ps. kartoffelpinde samt løse ris kogt af ca. 4 dl. ris og 6 dl. vand. Desuden barbeque sauce, tabasco sauce, tomat ketchup, HP sauce, soja sauce og engelsk sauce o. lign. 

En klat margarine lægges i bunden af hver foliebakke. Dernæst lægges skiftevis kartofler, champignons, løgringe og noget af farsen. Drys med salt og peber mellem lagene. Afslut med en klat margarine. 
Et stykke stanniol lægges over hver foliebakke. Der prikkes nogle huller med en gaffel i stanniolen. Sættes i ovnen på nederste rille ved 250 0 i ca. 45 min. 
Hver person får udleveret en foliebakke, og laver selv af tilbehøret sin egen "favorit mad".

OBS. - Retten spises selvfølgelig med spisepinde hvis man har mod til det.

kinesermad.JPG (733091 byte)
Kringle (Susannes egen opskrift) 

300 g mel
200 g smør eller margarine
50 g sukker
2 æg
50 g gær
1 spsk. lunken vand 

Remonce:
75 g smør eller margarine
75 g sukker
50 g sukat
50 g rosiner
50 g knuste makroner 

Pynt:
Æggestryggelse og groft sukker 

Gæren opløses i æggene og det lunkne vand, hvorefter de øvrige ingredienser tilsættes og æltes til en ensartet dej, som skal hæve til dobbelt størrelse på et lunt sted, tildækket.
Form dejen til en pølse, der rulles ud til et stykke på ca. 15 x 85 cm. På midten lægges fedtstof i klatter, der drysses sukker, sukat og rosiner på, og til sidst de knuste makroner. Dejen foldes til en kringle og lægges på en smurt bradepande og hæver igen til dobbelt størrelse.

Stygges med æggestryggelse, drysses med groft sukker og bages på ovnens midterste rille ved 220 0 i ca. 12 min.

Lagkage med ananasstykker (Kokken Jens fra HK/Århus) 

1 pk. lagekagebunde (lyse)
½ pk. kogechokolade
½ ltr. piskefløde
1 dåse ananas i stykker
Lidt hvidvin eller saft fra ananasdåsen 

Dagen før:
Chokolade koges med piskefløde og afkøles 

Den dag, hvor lagkagen skal bruges:
Ananasstykkerne findeles og lægges lagvis på lagkagebundene, der stænkes med hvidvin eller ananassaften.

Chokolade/piskefløden piskes og pyntes på lagkagen. 

Dajm iskage til 8 personer (Lis Andersen)
Bund
3 æggehvider 
1½ dl. sukker 
1 dl hakkede mandler eller hasselnødder  

Ingredienserne piskes godt og lægges i en rund form, der er beklædt med bagepapir (ca. 26 cm i diameter) og bages ved 150 0 i 1½ time. Det er vigtigt, at tiden overholdes. 

Kaffeskum
½ ltr piskefløde
3 æggeblommer
75 g sukker
2 pk dobbelt Dajm chokolade brækket i små stykker eller evt. groft hakket
1 dl stærk kold kaffe 

Piskefløden piskes meget stift. Æggeblommer og sukker piskes. Chokoladestykker blandes i æggemassen og kaffen blandes i. Til sidst vendes flødeskummet i. Kommes direkte i fryseren.

OBS. Må ikke være al for "frosset" ved serveringen og skal derfor henstå ca. 1 time før serveringen.

Brunsviger (Maja Jakobsen)
300 g mel  Remonce:
30 g melis 100 g margarine  (æltes blød)
30 g margarine 100 g mørk farin
30 g gær 1 spsk. mørk sirup
½ tsk. salt
½ tsk. kardemomme Pynt:
2 dl.  lunken vand Korender / rosiner
Dejen æltes, tildækkes og sættes til hævning i 20 minutter, hvorefter den formes til en kugle, som hviler et par minutter. Derefter rulles dejen ud og lægges i en smurt bradepande (mellem størrelse).
Remoncen stryges på og drysses med korender / rosiner og til sidst drysses lidt mørkt farin ud over hele kagen.
Sættes til efterhævning 15 - 20 minutter på et lunt sted og bages i ca. 20 minutter ved 200 0.

Kokosmuffins (ca. 20 stk.)
2 æg 175 g sukker
2 tsk. vanillesukker 125 g smør eller margarine
45 g mel 140 g kokosmel
50 g nødder 100 g mørk chokolade
Pisk æg og sukker godt sammen. Tilsæt vanillesukker. Smelt fedtstoffet og lad det afkøle lidt. Rør det smeltede fedtstof i æggeblandingen skiftevis med mel og kokosmel. Hak nødder og chokolade og bland det i dejen.
Kom dejen i papirforme og bag kagerne ca. 15 min ved 200 0.
Kagerne kan fryses.

Kender du en god madopskrift, så send en mail til mig og gerne bilagt et billede.

Home