Fugle i haven

på Strynøvænget i Tilst

FasanFugleFuglemad - spurvehøg

Her er lidt billeder samt forklaring om vore oplevelser i forbindelse med vore fugle i haven. Da vi har dem i både større og mindre udgave, har jeg lavet et afsnit specielt omkring fasaner, som er den største af de fugle, der kommer til os.

Fasan

Da vi købte huset for efterhånden 10 år siden (vi flyttede inde i 1989), fik vi at vide af den daværende ejer, at der om vinteren kom fasaner i haven, og at han var vant til at fodre dem med korn.

Så vi så selvfølgelig frem til, at de ville fortsætte med at komme her. Og allerede kort efter, at vi overtog huset, kom den første fasan. Der er nu hver vinter og ofte også om sommeren kommet fasaner. De spiser på terrassen, hvor vi fodrer dem med vildfuglemad:

Vildfuglemad:
  • 500 gram svinefedt
  • 250 gram palmin
  • vildfuglefrø blanding
  • solsikkekerner
Svinefedt og palmin smeltes i en gryde og blandingen hældes i en lille bradepande. Så tilsættes så meget vildfuglefrø og solsikkekerner, at svinefedt og palmin er dækket. Lad det afkøle. Denne blanding kan også fyldes i en udhulet kokosnød, hvilket havens småfugle er vældig glad for.
Sjove episoder omkring fasaner i haven:
Da jeg havde et andet arbejde tidligere, hvor jeg skulle meget tidligt op om morgenen, var det helt sikkert, at fasankokken stod klar ude på terrassen for at vente på sin mad. Så snart jeg tændte lyset i køkkenet, så galede den. Når jeg ville gå ud på terrassen med madskålen, så gik den ca. fem meter væk fra terrassen, hvor den stod og så meget fornærmet ud. Men ligeså snart, jeg havde lukket køkkendøren, så spiste den og en eventuel medbragt høne i skålen.

 
 
 Fugle
Fuglene i vores have er næsten et kapitel for sig - for vi er meget glade for de småfugle, som hver dag, året rundt, kommer til foderbrættet eller som samler insekter i haven. Vi synes selv, at vi har en fuglevenlig have, med små og store træer og buske, samt steder, hvor vi sjældent kommer, så de kan få fred og ro.

Spurvehøg

Vi har flere gange haft besøg af en spurvehøg i haven, som har snuppet en fugl. Sådan er naturen jo. Men i august 2009 satte den sig på vores havelampe. Og denne gang var den her så langt tid, at vi nåede at få fat i kameraet og dermed fik nogle flotte billeder. De har også været vist i Aarhus Stiftstidende

                             

Skovspurv ved sin redekasse på terrassen. I samtlige 10 år vi har boet i huset, har der hver sommer været skovspurve i denne redekasse. Om vinteren sover forældre fuglene i den. 

Der har som regel været 2 kuld unger, men nogen gange har det lykkedes at få 3 kuld unger på vingerne.

Stæreunger fodres på terrassen
Solsort i et hjortetakstræ - ikke ret langt fra dens rede, som er i busken bagved.
Rødhals kommer hver vinter til terrassen for at spise af vildfrøblandingen.  

Så snart det bliver forår, forsvinder den igen, og vi ser den ikke før til næste vinter.

Musvitten, som vi ser dagligt året rundt om i haven. 

Det er dejligt, når den i løbet af sommeren kommer for at præsentere sine unger, og de flagrer forvirret efter forældrefuglene med deres høje skrig og udbredte vinger for at tigge mad.

Mange har svært ved at se forskel på en musvit og som her en blåmejse, men som de ses her, er det da tydeligt, at blåmejsen er blå. 

Vi har en sommer haft mulighed for at følge forældrefuglenes daglige kamp om mad til et kuld forslugne unger i en af vore redekasser.


 
Dette er eksempler på de fugle, som kommer i haven. Da vi synes, det er sjovt at vide, hvilke fugle det helt præcis er, har vi købt nogle fuglebøger, så vi nu kan identificere de enkelte arter. Nedenstående viser de fugle, som vi har set i haven. Bemærk listen er lavet på 11 år, så de kommer ikke alle sammen hver dag. 
Agerhøne Blishøne Blåmejse
Bogfinke Dompap Fasan
Fuglekonge Gransanger Grønirisk
Gråand Gråmejse Gråspurv
Guldspurv Gærdesanger Gærdesmutte
Havesanger Husskade Hvid vipstjert
Jernspurv Kærnebidder Løvsanger
Misteldrossel Munk Musvit
Rødhals Rødtoppet fuglekonge Sangdrossel
Silkehale Sjagger Skovskade
Skovspurv Solsort Sortmejse
Spurvehøg Stor flagspætte Stær
Tornirisk Vindrossel  
Vi fodrer året rundt fuglene.  Hver morgen får de en skive franskbrød skåret i terninger, som lægges i foderhuset samtidig med, at de får rent vand i fuglebadet.

Der hænger året rundt en kokosnød i et af træerne, som om vinteren er fyldt med fedtblanding.

For denne beskedne udgift får vi fugleliv hele året.

 
 
Home